ypogonimontita_sxesi

Πώς η υπογονιμότητα επηρεάζει τη σχέση σας

Εφόσον η στειρότητα προκαλεί συναισθηματικό στρες σε ένα άτομο, επηρεάζει επίσης τις σχέσεις ενός ζευγαριού και κυρίως τη ρομαντική τους σχέση. Η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να δημιουργήσει σύγκρουση και ένταση, αλλά μπορεί επίσης να φέρει τα ζευγάρια πιο κοντά. Μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα!

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις της σχέσης που προκύπτουν από τη στειρότητα, ακολουθούμενες από πρακτικές εφαρμογές για να αντιμετωπίσετε αυτήν την επίπονη εμπειρία.  

Σεξουαλικό στρες κατά την προσπάθεια σύλληψης

Η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να είναι το πρώτο θύμα της προσπάθειας να τεκνοποιήσετε. Στην αρχή, το να ψιθυρίζεις «Ας κάνουμε ένα μωρό» μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Μετά από μήνες προσπάθειας, είναι το τελευταίο πράγμα που κάποιος από τους δύο θέλει να πει ή να ακούσει.

Το άγχος στη σεξουαλική σχέση είναι ακόμη πιο συνηθισμένο για ζευγάρια που προσπαθούν να χρονομετρήσουν τη σεξουαλική επαφή για τον πιο γόνιμο χρόνο τους. Η έρευνα έχει βρει μια αύξηση στη σεξουαλική δυσλειτουργία – τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες – όταν χρησιμοποιείται η χρονομετρημένη επαφή για να μείνετε έγκυος. Επειδή το σεξ είναι επίσης ένας τρόπος για να νιώσετε πιο κοντά στον σύντροφό σας, το άγχος στην οικεία σας ζωή μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στη συνολική σας σχέση.

Διαφωνίες σχετικά με το πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Πότε πρέπει να λάβετε βοήθεια; Λοιπόν, από την άποψη του γιατρού σας, αυτή είναι μια απλή ερώτηση. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος εδώ και ένα χρόνο, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Εάν είστε 35 ετών και άνω, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια μετά από έξι μήνες. Εάν έχετε συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου για στειρότητα, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Μερικά ζευγάρια δεν έχουν καμία διαφωνία για να αναζητήσουν βοήθεια όταν έρθει η ώρα. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν ένας από εσάς θέλει να λάβει βοήθεια τώρα και ο άλλος θέλει να περιμένει; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Διαφωνίες σχετικά με το αν θα το πείτε σε άλλους ανθρώπους

Με εξαίρεση τις ανύπαντρες γυναίκες (ή άνδρες) που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό με δότη σπέρματος ή ωαρίων, η υπογονιμότητα είναι συνήθως πρόβλημα ενός ζευγαριού. Το να μιλάτε για τον αγώνα με άλλους ανθρώπους είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε μαζί. Αν συμφωνείτε για το ποιον και αν θα το πείτε, είναι υπέροχο. Αν όχι, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύπλοκα.

Ο σύντροφος που δεν θέλει να το μοιραστεί μπορεί να νιώθει ντροπή ή αμηχανία. Μπορεί να αισθάνονται ότι η υπογονιμότητα είναι πολύ προσωπικό θέμα.

Αυτός που θέλει να μιλήσει σε άλλους για τις προκλήσεις γονιμότητας μπορεί να αισθάνεται απομονωμένος και να μην έχει κοινωνική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσει την ίδια τη στειρότητα, αισθήματα δυσαρέσκειας προς τον σύντροφο που επιμένει να κρατά τα πράγματα κρυφά και αυξημένη ένταση στη σχέση.

Φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα φύγει

«Φοβάμαι ότι θα με αφήσει γιατί είμαι η στείρα. Φοβάμαι ότι θα με αφήσουν για κάποιον που μπορεί να τους δώσει ένα παιδί». Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος φόβος που πολλοί άνθρωποι δεν αποκαλύπτουν ποτέ στο σύντροφό τους.

Εάν η σχέση σας είναι κατά τα άλλα ισχυρή, η υπογονιμότητα είναι απίθανο να σας χωρίσει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον φόβο; Μιλήστε στο σύντροφό σας για τους φόβους σας. Όσοι καταφεύγουν στην αυτοκατηγορία και την κριτική τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες υπογονιμότητας.

Ένταση και δυσαρέσκεια

Ποιος είναι σε χειρότερη θέση, αυτός που υποβάλλεται στις περισσότερες διαδικασίες; Ή αυτός που είναι στείρος (αν είναι μόνο ένας από τους δύο), και άρα έχει το συναισθηματικό βάρος του να αισθάνεται λάθος; Αυτός που κάνει επεμβατικό τεστ γονιμότητας ή αυτός που πρέπει να πάει σε ένα δωμάτιο μόνος του, σε μια κλινική γονιμότητας και να αυνανιστεί κατά παραγγελία; Για ορισμένα ζευγάρια, αυτά τα ζητήματα οδηγούν σε δυσαρέσκεια.

Παρεξηγήσεις

Ο καθένας αντιμετωπίζει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους. Μελέτες έχουν επίσης βρει διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη στειρότητα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις.

Για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος μπορεί να κατηγορήσει τον άλλον ότι «δεν νοιάζεται αρκετά» εάν το στυλ αντιμετώπισης του είναι πιο συγκρατημένο. Από την άλλη πλευρά, ο ένας σύντροφος μπορεί να κατηγορήσει τον άλλον για «υπερβολική αντίδραση».

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν συζυγικό στρες από τους άνδρες, ανεξάρτητα από την αιτία της υπογονιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται. Μόνο που τα επίπεδα άγχους της σχέσης τους από τη στειρότητα είναι χαμηλότερα.

Οικονομικά προβλήματα

Οι καβγάδες για τα χρήματα δεν είναι μοναδικές για τα υπογόνιμα ζευγάρια. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης μπορεί να είναι πολύ ακριβή, η ένταση για τα οικονομικά είναι συνηθισμένη. Συναισθήματα, τεστ γονιμότητας και θεραπείες που δεν καλύπτονται από ασφάλιση, ταξίδια από και προς τις κλινικές γονιμότητας, απώλεια χρόνου εργασίας λόγω διαδικασιών και ραντεβού, όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική πίεση.

Διαφορές απόψεων για την απόφαση τεχνητής γονιμοποίησης

Μερικά ζευγάρια μπορεί να διαφωνούν για το αν θα ακολουθήσουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή οποιαδήποτε θεραπεία γονιμότητας. Αυτές οι διαφωνίες μπορεί να σχετίζονται με χρέη και λογαριασμούς, αλλά μπορεί επίσης να αφορούν δυσφορία με τις ίδιες τις θεραπείες.

Τα ζευγάρια μπορεί να διαφωνούν για το αν πρέπει να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από τις εξετάσεις και τη θεραπεία. Μπορεί να διαφωνούν για το αν θα συνεχίσουν να προσπαθούν. Μπορεί να διαφωνούν για το αν θα επιδιώξουν την υιοθεσία ή αν θα ζήσουν μια ζωή χωρίς παιδιά.

Όταν τίθεται το ζήτημα της χρήσης δότη ή υποκατάστατου, η λήψη αποφάσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλες οι κλινικές γονιμότητας απαιτούν από τα ζευγάρια να μιλήσουν με έναν σύμβουλο γονιμότητας πριν προχωρήσουν σε θεραπείες γονιμότητας από δότες ή παρένθετες μητέρες.

Αρτεμίου Αναστασία
Ιδρύτρια του Ask for Advice